4865153

Колекцията от литографии на Реноар с българска премиера в Русе

 Колекция от 34 литографии на френския импресионист Пиер-Огюст Реноар прави своята премиера в България. Изложбата отвори врати днес в Художествената галерия в Русе, като преговорите за гостуването й у нас са продължили близо една година.

Литографии на Реноар показват за първи път в България
Пиер – Огюст Реноар- Pierre-Auguste Renoir, ca.1910

Колекцията принадлежи на немския почитател на класическото модерно изкуство Томас Емерлинг. Той е роден в Нюрнберг, града на Албрехт Дюрер, чието творчество го запалва по картините. Допреди няколко години Томас Емерлинг търгува с храни и напитки, но след като навършва 50 години, решава да спре тези дейности и да се концентрира само върху голямата си страст и любов – изкуството, и върху собствената си колекция.

Той създава огромна сбирка от творби на Албрехт Дюрер, Ханс Холбайн Младия, Рембранд ван Рейн, Винсент ван Гог, Анри Матис, Анри Тулуз-Лотрек, Пабло Пикасо, Марк Шагал, Салвадор Дали, Хуан Миро, Жорж Брак, Ото Дикс и др. Творбите им стават част от неговия „мобилен музей на изкуството“, който обикаля из различни страни.

Това е първото гостуване на негова колекция в България. „Пиер-Огюст Реноар е известен със своите 1700 произведения, а специална ниша в неговата работа са литографиите. Литографиите, които показваме тук, основно са портрети и повечето са чернобели, защото това е било характерно за литографията в периода, в който той работи.

Отделно Реноар, както и Тулуз-Лотрек, са били пионери в правенето на цветна литография и в техните цветни литографии бихте могли да откриете светлината на импресионизма. Литографията е много специална техника, която се прави чрез рисуване върху камък. И това пренасяне на тази светлина на импресионизма върху камъка е своеобразна дилема“, обяснява Томас Емерлинг. Той споделя, че Реноар е бащата на модерното изкуство и в една негова работа може да се види едновременно импресионизъм, фовизъм, кубизъм.

„Това означава, че импресионизмът е много фигуративен и той произлиза от възприятието на художника към света, който го заобикаля“, казва колекционерът. И определя себе си като голям късметлия, защото е успял да закупи колекцията от литографии на Реноар в комплект на аукцион в Париж. Обикновено, ако работите се купуват една по една, събирането им отнема от 5 до 10 години.

Изложбата от литографии на Реноар ще остане в Русе до 20 юли, а отсега се водят преговори за следващата колекция, която да гостува тук. Тя ще бъде с работи на Марк Шагал.

Източник: БГНЕС , 7.06.2016

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.