0,,18916270_303,00

Меркел се обяви за движение на Русия към единна икономика с Европа

Автор: Владислав ГОРДЕЕВ, РБК, 4.06.2016.

В изказването си на партийния конгрес, канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че вижда възможност за създаването на бъдеща обща икономическа зона от Лисабон до Владивосток, при условие на постепенно сближаване на Русия с Европа.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се обяви в подкрепа на идеята за движение на Русия към постепенно сближаване с Европа, което да завърши със  създаването на обща икономическа зона. Тя заяви това на конгреса на партията „Християндемократически съюз“ /ХДС/, съобщи Frankfurter Allgemeine.

«Аз съм за това Русия постепенно, крачка след крачка, да се сближи с европейското икономическо пространство, за да може в кайна сметка да се появи обща икономическа зона от Лисабон до Владивосток», —  е пояснила Меркел.

Меркел е повторила своята теза за готовност „веднага да се сложи край на санкциите против Русия, след като Москва изпълни договореностите от Минск. Тя е пояснила, че Евросъюзът не може да отстъпи от своите принципи на фона на  «действията на Русия в Украйна».

Според мнението на федералния канцлер, в Източна Украйна продължава гражданската война, която се поддържа от Русия. Именно по тази причина, пояснила Меркел, са били въведени и санкциите.

В края на май министърът на външните работи на Германия Франк- Валтер Щайнмаейер заяви за възможностите постепенно да бъдат премахнати санкциите срещу Русия,  в случай на напредък  в урегулирането на ситуацията в Донбас. „Санкциите не са самоцел. И санкциите безусловно не са средство, да бъде принуден друг партньор да падне на колене. Никой не е заинтересован от икономическо разрушение на Русия.“ – каза тогава ръководителят на Министерството на външните работи на Германия. .

Според думите му, санкциите трябва да послужат като стимул за „политическо поведение, ориентирано към прекратяване на конфликта“. „Т.е. в сегашната ситуация, и това е правилно от наша гледна точка, трябва да се оказва натиск, но по отношение на механизма на санкциите – това трябва да става разумно, както вече говорих миналата неделя“ – уточни Щайнмайер.

„Принципът „всичко или нищо“ не ни приближава към целта. Поне на сегашния етап. Според мен , моето предложение се свежда до това, да се включи елемент на стимулиране в отношенията на двете страни. И в случай на съществен напредък, да стане възможно поетапното премахване на сега действащите  санкции“ – резюмира политикът.

Източник : РБК

Превод от руски: Студия Трансмедия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.