francheska_mogerini

Могерини против затварянето на граници

 

Фредерика МОГЕРИНИ:

Затворените граници не са решение на миграционната криза в Европа. Това заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини при пристигането си за началото на неформалната среща на външните министри на Съюза в Амстердам, съобщи БНР.

Проблемът с миграционните потоци е проблем за всички нас, той може само да ни обедини, а не да ни разделя, каза Могерини. Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан определи затворените граници като временно решение и подчерта, че Шенген е сред символите на ЕС и трябва да бъде запазен.

В Амстердам външните министри на държавите от ЕС ще преговарят с представители на Македония, Сърбия и Турция за преодоляването на бежанската криза.

Очаква се Австрия да предложи да поеме нова роля в усилията за спиране на мигрантския поток. Възможно е Германия и Швеция да предложат да бъдат изпратени войници за охрана на границите на ключови държави от т.нар. балкански маршрут. Европейските министри планират да окажат натиск върху Турция за по-ефективна защита на границите ѝ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.