zx450y250_2747931

Няма шанс НАТО скоро да се разшири, заяви посланикът на САЩ

Няма шанс в обозримо бъдеще НАТО да се разшири с нови членове поради опасения, че това може да дестабилизира Русия, заяви в петък постоянният представител на САЩ в алианса. Това може да разочарова Грузия и няколко балкански държави, коментира „Ройтерс“.

Агенцията цитира Дъглас Лют, според когото НАТО се намира в повратна точка и организацията е изправена пред напрежение, сравнимо само с времената на студената война. Алиансът не желае да усилва вътрешната слабост на Русия, допълва той.

„От практическа гледна точка не виждам в близко бъдеще, в следващите няколко години или дори за по-дълъг срок, някаква възможност за допълнително разширяване на НАТО“, заяви Лют в Лондон пред Форума по сигурността на института „Аспен“. „Смятам, че Русия играе важна роля в стратегическата обстановка, а стратегическата обстановка поставя спирачки върху разширяването на НАТО.“

Лют добавя, че „ако приемате допускането, че Русия има свои вътрешни слаби места и може би е в състояние на устойчив упадък, то засега няма много смисъл да се продължава с натиска и може би да се ускорява или дестабилизира този упадък.“

През декември НАТО покани Черна гора да се присъедини към първото разширяване от 2009 г. насам. Това предизвика гнева на Москва, която е против каквото и да е навлизане на алианса на територията на бившите комунистически държави в Източна и Югоизточна Европа. Москва призова Подгорица да реши въпроса с референдум.

На срещата на върха през април 2008г. Грузия получи обещание за евентуално членство, но без конкретни срокове. Блакански страни като Македония и Босна и Херцеговина изявяват желание за членство, а Украйна също говори за присъединяване един ден.

Лют обясни в Лондон, че няма промяна в политиката за приемане на нови членове, но за допускането на такива е нужно съгласието на всичките 28 страни от НАТО, а скорошно постигане на консенсус по въпроса в момента изглежда малко вероятно, особено за Грузия или Украйна.

Източник: Ройтерс/Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.