саудитска арабия

ОПЕК Петролната война се ожесточава: Челен сблъсък между Иран и Саудитска Арабия

USA Today, 12.06.2016.

 

Традиционните съперници – Саудитска Арабия и Иран продължават борбата си за надмощие в организацията на страните-производители на петрол ОПЕК. Нито една от двете страни не се отказва от всяка възможност да навреди на другата – къдетои икакто могат и оттук петролът и неговата цена са любимата им играчка.

След като Саудитска Арабия отхвърли всякаква възможност за налагане на ограничения на производството на петрол по време на срещата в Доха през април, Иран отговори на срещата през миналата седмица на ОПЕК във Виена като отрече всякаква възможност за налагане на таван в производствените квоти.

Иран, който вече почти достигна равнището на производство отпреди санкциите се беше съгласил да дискутира известно замрадязяване на квотите на сегашните квоти след като достигне очакваното собствено равнище на производство. Сега обаче, Иран отказва какъвто и да е таван в производството, което накара ОПЕК да се откаже от намеренита си.

Иран беше непредсказуемия фактор след вдигането на санкциите, повишавайки много бързо пазарния си дял, което изненада мнозина инвеститори.

Иран се ориентира към предоставянето на голем иотстъпки на азиатските си клиенти, което изпрати надолу цените на саудитския и иракския петрол към равнища, непознати от 2007-2008 г., за да могат те да възстановят собствения си пазарен дял, съобщи Ройтерс.

Иран доставяше по 2.3 млн барела дневно през април 2016. Това беше с 15 % повече от равнището, прогнозирано от Международната енергийна агенция (МЕА) – най-високото равнище от 2012 г. насам. Иран успява със своята стратегия досега, но по-нататъшното повишаване на пазарния му дял може да се окаже трудна задача.

Междувременно, Саудитска Арабия се опитва да циментира сегашния си пазарен дял в светлината на увеличеното иранско и иракско производство. Въпреки, че Саудитска Арабия се опитва да направи прехода отвъд състоянието си на зависима от петрола икономика, подобна трансформация ще зависи от цените на акциите на саудитската петролна компания Арамко.

Като част от подготовката за излизането си на борсите, Арамко се стреми да увеличи пазарния си дял и да подобри своята ефективност според нейния шеф Амин Насър.

„Ние запазваме пазарния си дял, който продължава да се увеличава всяка година“, заяви той в интервю. „Тази година, както и през миналата година, той се увеличава“, каза той, без да посочва конкретни цифри според Ройтерс.

Ян Бремер, президент на консултативната фирма за политически рискове „Евразия груп“ каза за Ройтерс, че саудитите са готови да увеличат производството след разговорите, които е провел с ръководители на компанията и с член на саудитското управляващо кралско семейство.

Борбата за преимущество между двете нации не показва никакви белези за затихване и очевидно няма ясен победител в тази конфронтация.

Въпреки, че Саудитска Арабия има големи резерви, тя ги изтощава твърде бързо. От друга страна, екпертите смятат, че иранската икономика е по-добре  подготвена да издържи на натиска на по-ниските цени, тъй като тя е по-диверсифицирана, а страната има образовано и усърдно работещо население.

Емад Мустак, експерт в базираната в Лондон изследователска и консултантска фирма „Екстрат“ изказа подобно мнение. Според него Иран е по-добре подготвен да се справи с дългосрочна криза, тъй като е по-малко зависим от петрола в славнение със Саудитска Арабия, особено след като през миналата година има повече приходи от данъчното облагане,отколкото от петролните такси, според  Форчън.

Битката за превъзходство в региона на Близкия идток едва ли ще приключи в скоро време. В момента, производството в размер ва 3.5 млн. барела дневно поддържат цените на петрола на сегашното равнище, тъй като има равновесие между търсене и предлагане.

В момента обаче, когато Нигери, Либия и Канада започнат да произвеждат обичайните за тях количества, ефектът от борбата между Иран и Саудитска Арабия ще се почувства. Ако и двете страни повишат производството си, светът ще бъде залят с петрол, което би върнало цените в диапазона около 35 дол. за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.