еволюция

Паскал Брюкнер: Или ще разрушим варварството, или то ще ни разруши

“Нашето общество реагира със състрадание, емоция, цветя, туитове. Ние сме обезоръжени пред трагедията, която ни поразява, и отказваме да вземем мярката на омразата, която тези хора изпитват към нас. Намираме им оправдания и отказваме да приемем джихадиста като същество, което е напълно отговорно за своите действия. Отказваме да видим, че радикалният ислямизъм е една от фигурите на варварството, каквато някога беше нацизмът. И няма извинения за това варварство, няма причина. Трябва да разрушим варварството или да бъдем разрушени от него”.

 

Френският философ и есеист Паскал Брюкнер смята, че атентатът в Ница задължава Франция да удари бързо и силно онези, които воюват на собствената й територия.

- Ница бе ударена в деня на националния празник…

– Това е подигравка с демонстрацията на сила, която Франция искаше да направи със своите оръжия и мощ. Тя величествено дефилира същата сутрин и показа на целия свят своята дисциплина и организация. Ние и Англия имаме едни от най-добрите армии в Европа и ще останем главният съюзник на САЩ в НАТО. Въпреки това само едно лице на волана на тежкотоварен камион ни се подигра няколко часа по-късно, оставяйки стотина убити на едно от най-прочутите туристически места в света. Това е принципът на асиметричната война.

Всички се питахме: къде ще бъде следващият атентат? “Ислямска държава” цинично изчака да намалее напрежението след успеха на Европейското първенство по футбол, за да удари символа на сладкия живот и Ривиерата, какъвто е Ница. Най-лошото, което очаквахме във фен зоните например, бе отложено само с няколко дни. Отсрочката беше кратка, но терористите успяха да ни изненадат. Мао Дзедун, мисля, един от вдъхновителите на “Ал Кайда” и “Ислямска държава”, учеше, че “врагът никога не трябва да бъде там, където го очакват”. В този ден ние не очаквахме на това място такова клане.

- Реакциите, които следват една след друга, си приличат…

– Това е странна война в самата Франция. Война, която не покрива това понятие. Няма нито редовна армия, нито окопи, нито движение на военни части. Само пехотинци с оръжия, малко нелепо по улиците или пред паметниците ни. Врагът е потопен сред населението и фронтовата линия е навсякъде. На улицата, във влака, в самолетите. Това е нещо като зараза на всекидневното пространство. Война от нов тип, която по нищо не отговаря на онези, които помним, 1914-1918 или 1939-1945 г. Нашият дух върви след събитията и ние безкрайно отлагаме решенията, които биха ни позволили да спечелим този конфликт. Въпреки това ние сме предупредени. Директорът на Главна дирекция “Вътрешна сигурност” каза преди няколко дни, че веднъж паднали Ракка и Мосул, джихадистите ще плъзнат навсякъде като метастази. Звярът ще убие възможно най-много хора. Следващият етап, обясняваше той, ще бъдат колите бомби в нашите градове…

- Въпреки това ние не искаме да повярваме…

– Както всички лоши новини, ние ги отхвърляме, упорстваме в отрицанието. Смятаме, че въображението за най-лошото ще ни предпази от него. Би трябвало да бъде точно обратното. Би трябвало да смятаме, че най-ужасният сценарий е най-правдоподобният. От “Шарли Ебдо” насам насилието всеки път преодолява нови прагове. И войниците на завоевателния ислямизъм ще продължат да се усъвършенстват в непредвидимото, неочакваното. По време на Студената война американската армия викаше сценаристи, за да направят сценарии на ядрената война, които да й помогнат да осмисли немислимото. Идеалната сигурност би била винаги да изпреварваме един атентат.

- Ние реагираме с оръжията на мира…

– Нашето общество реагира със състрадание, емоция, цветя, туитове. Ние сме обезоръжени пред трагедията, която ни поразява, и отказваме да вземем мярката на омразата, която тези хора изпитват към нас. Намираме им оправдания и отказваме да приемем джихадиста като същество, което е напълно отговорно за своите действия. Отказваме да видим, че радикалният ислямизъм е една от фигурите на варварството, каквато някога беше нацизмът. И няма извинения за това варварство, няма причина. Трябва да разрушим варварството или да бъдем разрушени от него.

- Може да има много ожесточени реакции…

– Особено след като нападателят е сам и е бил застрелян. В подобен акт няма излаз за омразата, ние не знаем срещу кого да насочим гнева си. Тази липса на излаз може да доведе до погроми, което би била най-недостойната реакция.

- Държавата се страхува от наказателни мерки…

– Винаги има риск възбудени и екзалтирани лица да стрелят на излизане от петъчната молитва пред джамиите… Това би бил най-лошият сценарий и най-голямата победа за “Ислямска държава”. Слава Богу, смея да кажа, засега французите се държат по цивилизован начин.

- Президентът на републиката иска да отговори в Ракка и Мосул…

– Това е нелепо перчене. Трябва да репатрираме войната от наша територия и да я водим превантивно срещу всички лица, които представляват потенциална заплаха. Война в сянка, мълчалива и ефикасна. Според официалните данни у нас има между 800 и 5000 потенциални джихадисти. Без да се броят онези като шофьора на камиона, които очевидно не са идентифицирани. Тази драма показва също ограниченията на нашите разузнавателни служби. И на сигурност. Клането се случи в Ница, не в Сирия. Трябва да ударим в нашите градове. Бързо и много силно.

- Какво трябва да променим?

– Ще трябва да избираме между нашите табута (основните свободи, приемането на другия) и собственото си оцеляване. От две години се предлагат определен брой радикални мерки. Един скорошен парламентарен доклад показва абсурдното разделение на задачите на полицията и на армията, с тази скандална сцена, когато Бригадата за борба с престъпността пред зала “Батаклан” напразно търси помощта на войниците от операция “Стража”, които се намират там. Нашата административна тромавост ни прави уязвими пред лицето на един подвижен, потаен, неуловим враг.

- Ние сме правова държава…

– И ще останем такава, но ще трябва да вземем незабавни мерки спрямо хората от списъка S (база данни за лица, които се смятат за опасни за обществената сигурност – бел. пр.). Трябва да се развие неизбежна логика на подозрението. Може би ще бъдем принудени да си представим форма на групиране на всички ислямисти в казарми или центрове. Така няма да могат да се срещат с обикновените затворници. Рискът от заразяване е много силен. Салах Абдеслам бе приет с възгласи и овации в затвор, пълен с престъпници според общото право!

- Убиецът в Ница е бил обикновен престъпник…

– Пътят на Амеди Кулибали и на други показва тесните връзки, които могат да се установят между престъпността и ислямизма. Все по-голяма е пропускливостта между двата свята на бандитизма и на джихадизма. Започваш с извършването на грехове, които след това изкупваш, убивайки в името на Бог.

- Как да реагираме?

– Безсилието на великите сили е мотив за тревога. Дори и да не съществува абсолютна сигурност, трябва да обезвредим потенциалните терористи. Можем да решим занапред французите, които са заминали на джихад, да не могат да се върнат на наша територия. Вместо да започваме твърде съмнителни процедури по дерадикализация, трябва да ги неутрализираме, както се казва на военен език. Те вече не са част от националната общност. Въпросът за границите също стои много силно. Искат да ги превърнат в символ на стария национализъм, но се забравя, че те изпълняваха не само функция на затваряне, но и на защита. Така че ще трябва да ги реабилитираме поне временно. Имаме усещането, че по границите вече няма никакъв контрол върху потоците от хора, които пристигат у нас, и всеки един, дори потенциален терорист, може да има свободен достъп до френска територия. Това впечатление обяснява избора на британците да излязат от Европейския съюз.

- Готова ли е Франция?

– Ница е напомняне също за принципа на реалност. През юни имаше Манянвил, но тогава никой не схвана напълно това клане, на представител на полицията и на жена му в собственото им жилище. Бяхме прекалено заети с тази безумна поредица от повтарящи се стачки, бунтове, от син на баща, заети да бият ченгета или да разбиват прозорци на болници, с филма, който сме гледали вече хиляда пъти, на старите леви митологии. Искахме да вярваме, че всичко ще бъде както преди: властта срещу Общата конфедерация на труда, републиканските части за сигурност срещу стачниците. Очаква ни несравнимо по-трагична реалност.

- Как воюва една либерална демокрация?

– Тя е длъжна да ограничи спектъра на основните свободи. В името на собственото си оцеляване. Първото задължение е да се спасят телата, не принципите. Правителството трябва да разчисти терена на част от ултралевицата, която смята, че държавата винаги е виновна, че капитализмът е абсолютният враг. В близките дни ще видим как ще процъфти на страниците на “Медиапар”, “Монд дипломатик”, “Политис” тази логорея за фундаменталното насилие на държавата и невинността на убийците, жертви, неизбежно жертви. Този когнитивен дисонанс в част от населението е тревожен.

- Вървим ли към гражданска война?

– Трябва да направим всичко, за да я избегнем, и това е ролята на нашите управници. Ако държавата не упражнява легитимното си насилие, други ще се заемат да го сторят. Франсоа Оланд трябва да направи онова, което много експерти искат от него от две години насам: изолиране на ислямистите, превантивно неутрализиране на потенциалните терористи, експулсиране на радикалните имами, затваряне на съмнителните джамии. Дьо Гол не трепна пред терористите от Организацията на тайната армия и не се затормози с принципи. Трябва да преминем на по-високо ниво в репресията и да се вдъхновим от примера на Израел, който е изправен пред тази ситуация от 40 години.

- Франсоа Оланд ли е подходящият човек в тази ситуация?

– Има раздвоение между вътрешната мекушавост на Оланд и трезвостта му във външната политика. Когато трябва да се бие в Мали, той е налице, но когато сме на националния терен, той се парализира. Той не разбра, че “Ислямска държава” е смесване на пространствата и времената. Че превръщат Париж, Ница в еквивалент на Багдад или Дамаск. Че за тази цел има спящи клетки навсякъде на наша територия и че неговата роля най-напред е да премахне всички заплахи във Франция. Зоните на беззаконие или по-скоро на друго право са стотици. Един министър социалист говореше за стотици френски Моленбек. Това са задните бази на терористите. Войната трябва да се води превантивно вътре, но Франсоа Оланд не иска такава реалност. През октомври той направи това изумително твърдение: “Няма изгубени квартали в републиката!”. Затова можем да говорим за катастрофална равносметка на неговия петгодишен мандат.

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: Гласове

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.