гаук

Президентът на Германия пристига у нас

Президентът на Германия Йоахим Гаук ще бъде на тридневно държавно посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев.

Увеличаването на германските инвестиции в България и засилването на двустранния търговски обмен, развитието на културните връзки, както и партньорството между двете държави в ЕС и НАТО, се очаква да бъдат сред акцентите в разговора на двамата президенти, съобщава БНТ.

Днес ще се състои срещата „на четири очи“ между държавните глави, по време на която ще бъдат разменени висши държавни отличия. Президентът Плевнелиев ще бъде удостоен с „Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия“, а президентът Гаук – с орден „Стара планина“ с лента. Ще има пленарни разговори на официалните делегации, след което президентите ще дадат съвместна пресконференция.

В рамките на визитата си президентът Йоахим Гаук ще се срещне с председателя на парламента Цецка Цачева и с премиера Бойко Борисов.

На 23 юни президентите Плевнелиев и Гаук ще открият българо-германски бизнес форум в София. По-рано Йоахим Гаук ще изнесе лекция „Германия-България – партньори в ЕС“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което двамата президенти ще участват в дискусия със студенти и ученици. Държавните глави ще посетят и Рилския манастир.

На 24 юни президентите Плевнелиев и Гаук ще участват в дискусията „Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими“ в Централния военен клуб в София. По-късно в Пирдоп президентите Плевнелиев и Гаук ще се запознаят с производствения процес на завода на фирма „Аурубис“ в България.

Източник: Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.