бай ганьо

Проучване: Все повече хора се определят като глобални граждани

  • Това се наблюдава най-вече сред развиващите се икономики, докато в индустриализираните страни тенденцията е в обратната посока
 В по-богатите държави концепцията за глобално гражданство е сериозно засегната от финансовата криза през 2008 г.

В по-богатите държави концепцията за глобално гражданство е сериозно засегната от финансовата криза през 2008 г.

  • 56%  в развиващите се икономики се определят като глобални вместо като национални граждани.
Все повече хора се определят като глобални вместо като национални граждани. Тенденцията се наблюдава най-вече сред развиващите се икономики, където населението се възприема като интернационално ориентирано.
Това сочи проучване на ВВС сред 20 000 души в 18 страни.
 Над половината от анкетираните (56%) в развиващите се икономики се определят като глобални вместо като национални граждани. В Нигерия процентът е 73, в Китай – 71, в Перу – 70, а в Индия – 67.

Колебание сред германците

Тенденцията в индустриализираните страни обаче се насочва в обратната посока. В тези по-богати държави концепцията за глобално гражданство, изглежда, е сериозно засегната от финансовата криза през 2008 г.

В Германия например едва 30% от анкетираните се определят като глобални граждани. Това е най-ниският процент в страната, откакто е проведено първото такова проучване преди 15 години. „Това трябва да се разглежда в контекста на една много напрегната обстановка в политически и емоционален план, след като Ангела Меркел последва политиката на отворените врати за бежанците миналата година“, казват от компанията, провела проучването.

На този фон резултатите показват известно колебание сред германците колко точно отворени да бъдат вратите към имигрантите в бъдеще. Според проучването 54% одобряват подслоняването на сирийски бежанци в страната. Значителен дял от германците също така се колебаят, когато са попитани относно въпроси, свързани с имиграцията и обществото.

На въпрос дали одобряват браковете между хора от различна раса или религия 46% не са сигурни как да отговорят или са заявили, че зависи от конкретния случай. Това рязко контрастира с другите европейски страни, като например Франция, където населението е много по-отворено към такива бракове.

Тези резултати показват, че Германия все още се затруднява да прецени дали иска да приветства новодошлите. „Тук има много несигурност. Германците показват високи нива на нерешителност, когато биват попитани дали одобряват тези развития и дали приемат факта, че тяхната страна поема водещата роля относно бежанците“, твърдят от компанията, провела проучването.

Според резултатите се очертават ясни разделителни линии в Европа. В Русия опозицията срещу браковете между хора от различна раса или религия е най-силна, като 43% от анкетираните не одобряват това. Което е в ярък контраст с Испания, където едва 5% са против тези бракове. В Испания също така най-много анкетирани се определят като глобални граждани.

Опозиция срещу имиграцията

В Русия има и най-силната опозиция срещу имиграцията. Едва 11% от анкетираните биха одобрили приема на сирийски бежанци. От друга страна, Испания е най-гостоприемна сред всички страни, що се отнася до приема на сирийски бежанци, като 84% смятат, че трябва да се подслонят повече хора, бягащи от 5-годишната война.Данните показват и интересно разделение в отношението към бежанците в Северна Америка. Сред канадците 77% казват, че одобряват приема на сирийци, докато в САЩ процентът е 55.

Що се отнася до религията, тя играе по-малка роля относно това как се определя човек. Изключение е Пакистан, където 43% се определят предимно чрез религията си. В САЩ процентът е 15, а в европейските страни – 5.

Източник: Капитал/BBC
сн. Ройтерс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.