3089_600x400_fit

СВЕТЛИН РУСЕВ: ОТКРАЙ ВРЕМЕ ИЗКУСТВОТО СЕ КРЕПИ НА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Студия Трансмедия.03.06.2016 .

Видеоинтервю със световния музикант, цигуларят Светлин Русев

ВИДЕОИНТЕРВЮТО ГЛЕДАЙТЕ ТУК

  • „Имах рядкото щастие фондация „Нипон“ да ми предостави  уникална цигулка, излязла от ръцете на самия Антонио Страдивариус.“
  • „С нея, освен в концертни зали, свиря в затвори, старчески домове и приюти – там, където класическата музика не е стъпвала и няма да стъпи.“
  • „Когато човек се докосне до музиката, това е сблъсък, който може да промени живота му.“

Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Русе. През 1991 г. постъпва във Висшата национална консерватория за музика в Париж, в класовете на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов. През 1994 г. журитo на Консерваторията единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика. 

Носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, „Маргарита Лонг – Жак Тибо“. През 2001 г. Светлин Русев е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония.

 Светлин Русев свири редовно като солист с различни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, Филхармонията на Сендай, Симфоничният оркестър на Индианаполис, Филхармонията „Джордже Енеску“, Букурещ, Оркестъра на Румънското национално радио, СО на БНР, Президентския оркестър, Анкара, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа.

 Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус „Camposelice“ от 1710 година предоставено му от фондация Нипон Мюзик. 

Източник: Трансмедия ТВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.