36461_QDpFHaTiJoFjs8ikGySmlYi1T5fenv-560x315-trim(0,0,660,330)

Смешен плач за републиката: Манифестът „За републиката“ е пародия на гражданска активност

10.03.2016

Автор: Явор ДАЧКОВ,  в. „Галерия“

Манифестът „За републиката“, разпространен в социалните мрежи преди дни, бе представен официално на 3 март от Евгений Дайнов, чиято е идеята, и съавторите Александър Кьосев, Огнян Минчев и Антоний Тодоров. Макар и с различни възгледи, те са обединени от идеята на манифеста: „Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията“.

Евгений Дайнов съобщи на журналистите, че това няма да бъде политическа партия, и разказа, че идеята се е родила малко след Нова година, когато много хора са започнали да се изправят поединично след речта на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Намерението на новата инициатива е да помогне за създаването на връзка между гражданите, на които не им е все едно в каква страна живеят и които заедно могат да постигнат разграждането на модела „КОЙ“. Дайнов откри събитието с новината, че „За Републиката“ е изпратен до президента Росен Плевнелиев и се очаква той да го подпише.

Последното изречение напълно дискредитира заявените добри намерения на инициаторите и ги поставя в доста неловка, бих добавил и комична ситуация. Няма да се учудя, ако Росен Плевнелиев наистина сложи подписа си под този манифест, който по замисъл би трябвало да е обърнат и срещу него самия. Президентът е най-представителната институция в българската държава и ако твърдението на Дайнов, Минчев, Кьосев и Тодоров, че „Републиката е паднала в прахта“ е вярно, това означава, че Плевнелиев е едно от имената на това падение. Нещо повече – президентът е активен участник в така наречения модел „Кой“. Той е негов продукт и никога нямаше да стане президент, ако „враговете на нашата свобода“ (друг цитат от манифеста) не го бяха инсталирали на този пост.

Впрочем текстът на призива е отвлечен и представлява лоша публицистика, изпълнена с обобщения, прилагателни и кухи, но патетични фрази. В него няма нито един конкретен факт и не е споменато нито едно име от политическата мафия и олигархията, които според авторите на манифеста са превзели държавата. Затова пък на два пъти е употребен въпросът „Кой“ като име на порочния управленски модел. Това име се роди от въпроса „кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС“, който протестиращите срещу кабинета Орешарски повтаряха до втръсване по време на няколкомесечните си улични истерии. Тук е моментът да им припомня, че президентът Плевнелиев подписа след предварително съгласуване с БСП и ДПС промените в закона за ДАНС, които направиха възможно гласуването на кандидатурата му за шеф на агенцията в Народното събрание.

Добре е да припомним, че и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, чиято реч според Дайнов е вдъхновила създаването на манифеста, бе избран на поста си от тотално дискредитирания ВСС – символа на катастрофиралата съдебна власт. Да не говорим, че почти всички от поредната „гражданска“ инициатива подкрепяха активно управляващата партия ГЕРБ и дадоха своя принос за легитимацията на тази сбирщина като дясна политическа партия. Как очакват мафията да се бори с мафията, е риторичен въпрос. Едва ли всичко това е обикновена проява на глупост.

Не вярвам и в обещанието на Евгений Дайнов, че манифестът не цели създаването на политическа партия. Мисля, че това е сондаж именно за създаването на такава. Още повече че на представянето на документа в НДК присъства и олигархът Иво Прокопиев, който в последно време остана без политическо представителство във властта. След полуразпада на Реформаторския блок без такова останаха и активистите от протестиращите срещу Орешарски. Логично е да се опитат да направят нов проект, лицемерно е да го крият. Логично е също така и да използват Росен Плевнелиев за ракета носител на новата партия. Не защото е добър политик, а защото има власт.

Поради същата причина се опитват да присламчат и името на Лозан Панов към себе си. Въпреки високопарните фрази за гражданско усилие тези хора си дават сметка, че властта е единствената спойка, която може да организира българите в политически проект. Подозирам и че парите по различни проекти са един от основните мотиви за тази нова инициатива. В България писането на манифести, организирането на подписки, протести и конференции са доста приятен начин да се изкарват прилични пари, без да се налага да се полага усилен труд. Особено когато фондации като „Америка за България“ са готови да пръскат стотици хиляди долари за подобни халтури.

Иначе аз съм скептичен за шансовете на тези хора да създадат партия. Тяхното ниво на политическа некомпетентност (според принципа на Питър) бе достигнато на протестите през лятото на 2013 г., когато помогнаха на Бойко Борисов да се върне във властта и на практика да си подели България с Ахмед Доган. Те са част от модела „Кой“ и затова опитите им да се разграничат от него чрез манифести и имитация на гражданска активност са достойни само за ирония. И то в най-добрия случай. Личното ми мнение е, че тези хора също носят отговорност за състоянието на България и за това, че „враговете на нашата свобода не са пред нейните порти – те са вътре, безчинстват безнаказано“, както самите те са се описали в манифеста „За Републиката“.

 

Едно мнение по „Смешен плач за републиката: Манифестът „За републиката“ е пародия на гражданска активност“

  1. Точен анализ и изводи, макар че г-н Явор Дачков би могъл и много по-остро и безкомпромисно да опише авторите на „Манифеста“, техните мотиви и цели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.