ген данфорд2

Турски военни блокираха натовската база „Инджирлик“, говори се за втори преврат

Турските военни блокираха една от най-големите въздушни бази на НАТО- Инджирлик. По периметъра на базата за разположени тежки полицейски камиони.

 
Турски военни блокираха натовската база „Инджирлик“, говори се за втори преврат

По непотвърдени данни, причините са станали слухове за нов опит за преврат в страната. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на турския вестник Hurriyet.

Властите са решили да попречат на потенциалните заговорници да организират нов метеж. Тази версия придоби сериозна популярност и сред местното население. Вече няколко дни до затворената територия се провеждат многохилядни демонстрации с призива войските на НАТО да бъдат прокудени от страната.

Всичко това предизвиква сериозно безпокойство в ръководството на НАТО. В същото време официалните власти уверяват, че на територията на базата просто се проверява системата за сигурност. Инджирлик може да бъде посетена от американския генеал Джоузеф Данфорд, който ще пристигне в Анкара по-късно днес.

В авиоабазата, освен турските ВВС, са дислоцирани около 5 000 американски военни. Там също се пази и част от ядрения арсенал на САЩ, допълва Новини. бг.

 

На челната снимка: Ген. Джоузеф Денфорд

Поглед.инфо:

Ген. Джоузеф Денфорд бе утвърден от Сената на САЩ за   председател на Комитета на началник- щабовете на въоръжените сили на САЩ през 2015 г. До последно той бе командващ Корпуса на морската пехота. 59-годишният ген. Данфорд смени на този пост ген. Мартин Демпси, който излезе в оставка след 41 години служба.

Ген. Денфорд привлече вниманието към себе си по време на  изслушване в Конгреса за одобрение на неговата кандидатура. Тогава той каза, че Русия може да е главната заплаха за съществуването на САЩ“.

Генералът имаше предвид, че Русия потенциално има възможностите да унищожи САЩ с помощта на ядрени оръжия, но думите му бяха възприети буквално и Белия дом и Държавният департамент решиха да се дистанцират от тях.

Ген. Данфорд командва морските пехотинци от октомври 2014 г., а преди това две години оглавяваше Международните сили за съдействие за сигурността в Афганистан. /ТАСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.