гейша япония

Филантропът Йохей Сасакава – „Доктор хонорис кауза“ на СУ „Св. Климент Охридски“

Японският професор е един от най-големите дарители на Софийския унверситет

В тържествена обстановка в Аулата на СУ „Св. Климент охридски“ се сътоя церемонията по удостояването на проф. Йохей Сасакава с почетното звание „Доктор хонорис кауза“. Лично ректорът на университета проф. Анастас Герджиков връчи грамота и медал със синя лента на големият японски дарител. Той е известен в целия свят с борбата си срещу проказата и дискриминациите, свързани с болните и излекуваните от тази жестока болест. Това съобщи сайтът „Студия Трансмедия“.

В кратко слово при откриването на церемонията проф. Александър Федотов, ръководител на Центъра за източни езици и култура към СУ представи Йохей Сасакава, а видеоматериал запозна публиката с постиженията на ръководената от проф. Сасакава Фондация „Нипон“ в битката с проказата в целия свят. Японският учен и филантроп произнесе академично слово на тема „Победа на два фронта: ликвидирането на проказата като болест и като стигма“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии на Университета. Председателят на Фондация „Ниппон“ е личност с огромни заслуги за подпомагане на културата в целя свят. Ръководената от него фондация предоставя от дълги години средства за стипендии на докторанти и преподаватели от Софийския университет.

Източник: Студия Трансмедия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.