швейцария

Швейцария оттегли молбата си за членство в ЕС

Швейцария официално уведоми Брюксел, че оттегля своето заявление за членство в Европейския съюз, подадено още през 1992 г.

„Ние имаме основополагащи двустранни споразумения с нашите най-близки партньори – ЕС, но ние не искаме да влизаме в ЕС“, каза швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер в град Валорб, където участва на тържествен митинг по повод 725-ата годишнина от основаването на Швейцарската конфедерация, предаде АФП.

„Федералният съвет (правителството) отново потвърди този наш избор, като уведоми преди няколко дни ЕС, по молба на парламента, че заявката ни за членство от 1992 г. е невалидна вследствие на гласуването по въпроса за Европейското икономическо пространство и ето защо тя трябва да се смята за оттеглена“, каза министърът.

За оттеглянето на заявката за членство в ЕС се обяви на 15 юни Кантоналният съвет – едната от двете камари на парламента. През март аналогично решение беше подкрепено в Националния съвет – другата камара на парламента.

Молбата за членство беше подадена от Швейцария през май 1992 г. Но същата година през декември в Швейцария имаше референдум и тогава гражданите с малка преднина (50,3 процента) се обявиха против присъединяването на страна им към Европейското икономическо пространство, включващо сега всички страни в ЕС и три от четирите страни от Европейската асоциация за свободна търговия.

В резултат на този референдум заявката за членство на практика загуби актуалност. Въпросът дали да се оттегли или не официално тази молба, която и без това четвърт век не беше придвижвана напред, породи спор в Швейцария.
За официалното оттегляне настояваха десните консерватори от Швейцарската народна партия, които възприемат сближаването с ЕС като заплаха за суверенитета на конфедерацията.

Швейцария нагледно показва на цяла Европа, че благосъстоянието не е обезателно свързано с членство в ЕС, отбелязва ТАСС. По данни на Федералното статистическо управление средното ниво на доходите на населението в Швейцария превишава с 1,3 пъти това в Германия и Франция и с 1,7 пъти това в Италия.

 

Източник:  Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.