шотландия

Шотландия налага вето върху излизането на Великобритания от ЕС?

Подписите под петицията за нов референдум за Брекзит вече са над 3 милиона.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън

Шотландският парламент може да наложи вето върху излизането на Великобритания от Европейския съюз, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън в неделя пред Би Би Си. Тя посочи, че парламентът на Шотландия трябва официално да се съгласи Великобритания да напусне ЕС.

Стърджън каза, че ще поиска шотландският парламент да не даде законодателно съгласие за това.

Шотландците гласуваха против Брекзит на референдума в четвъртък и първият министър търси начини да не допусне излизане от ЕС, отбелязва АП. Нейната Шотландска национална партия няма абсолютно мнозинство в шотландския парламент въпреки голямата популярност, която партията дължи на искането си за независимост.

Според Никола Стърджън съгласието на шотландския парламент ще е необходимо на Великобритания, за да напусне ЕС, но наред с това тя признава, че британското правителство вероятно ще отстоява твърде различна позиция по въпроса.

Преди това Стърджън заяви, че Шотландия възнамерява да проведе нов референдум за независимост от Великобритания. Тя каза, че шотландското правителство започва другата седмица разговори в Брюксел за оставане на Шотландия в ЕС.

 

В неделя сутринта подписите под петицията за провеждане на повторен референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз вече са над 3 милиона, съобщи Би Би Си.

 Ние, долуподписаните, призоваваме правителството на Нейно величество да приеме правило, съгласно което, ако гласовете, събрани от привържениците на „вътре“ или „вън“ набират под 60% при обща избирателна активност под 75%, да е необходимо да се проведе втори референдум, гласи петицията.

 Избирателната активност на проведения на 23 юни референдум беше 72 процента. За излизането на страната от ЕС гласуваха 51.9%, а 48.1% бяха за оставане в ЕС.

На референдума в Шотландия през 2014 г., когато се решаваше въпросът за независимостта й от Великобритания, избирателната активност беше 84.6%. В същото време на нито едни парламентарни избори от 1992 г. насам не са гласували повече от 75% от избирателите.

Петициите, подкрепени от над 100 000 подписа, се разглеждат от специализирана комисия в британския парламент, която решава дали да бъде внесена в за обсъждане в парламента. Следващото заседание на комисията е идния вторник.

По-рано премиерът Дейвид Камерън заяви, че втори референдум по този въпрос няма да има. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин също отхвърли идеята за втори референдум, заявявайки: Ние сме длъжни да приемем този резултат.

Междувременно депутатът -лейбърист Дейвид Леми призова колегите си да игнорират резултата от референдума, който няма задължителен характер за парламента.

Ние можем да спрем тази лудост и да сложим край на този кошмар чрез гласуване в парламента, написа той в Туитър. Парламентът трябва да реши дали продължава с Брекзит другата седмица.

Проф. Върнън Богднар от Лондонския Кингс-колидж, който е един от водещите експерти по конституционна история и бивш научен ръководител на Дейвид Камерън в Оксфордския университет, коментира пред „Дейли Телеграф“, че втори референдум едва ли е възможен.

Не мисля, че ЕС ще поиска и по-нататък да продължи да преговаря по този въпрос, те ще приемат сегашното решение като окончателно, каза той, предупреждавайки, че занапред правителствата ще внимават много повече като инициират референдуми.
Професорът по социология от университета в Страйтклайд Джон Къртис, чийто екзит пол бе единственият, прогнозирал победата на консерваторите на парламентарните избори през 2015 г., също отбеляза, че въпросът за членството в ЕС предизвиква толкова разногласия вътре в самите водещи партии и сред техните привърженици, че е много малко вероятно той да може да влезе в чиято и да е предизборна програма още известно време, а още повече да се свиква още един референдум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.