Жътва

Monsanto договаря с научно поделение за семената, казва Ройтерс.

от Джеймс Пейтън, Bloomberg.

Monsanto Co., най-големият производител на семена в  света е потърсил Bayer AG  като проявява интерес към изследователското поделение,  с интерес включително към потенциалното му  придобиване, оценявано на повече от $ 30 милиарда, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Ръководители на Монсанто се срещнаха в Чикаго наскоро, за да обсъдят интересите си към  компанията и селскостопанските активи на Bayer, включително възможностите за съвместно предприятие, или друг тип партньорство, както цитира  Reuters.

Monsanto и  Bayer отказаха да коментират, съобщава Ройтерс.

Споразумението между China National Chemical Corp. по-рано тази година, за закупуване на  Syngenta AG приключи плановете на Монсанто да комбинира  растителни и  анти паразитни -препарати  на швейцарската компанията с най-голям бизнес за генетично модифицирани семена в света.

Източник: Bloomberg., 19.03.2016

Бележка на редактора

В няколко свои сесии, посветени на хранителната сигурност Философският клуб бие камбаната за опазването на българските сортове семена – пшеница, ръж но и колко още. Засега се търсят все още като топъл хляб в съседна Турция, че и по далечни дестинации. Но докога. Генно модифицираните храни настъпват. Нужна е нова политика в подкрепа на най-ценното, което имаме. Както ни уверяват световни специалисти. Но, между паузите на колоквиуми и симпозиуми също споделят. Трябват ви други хора, други политици с усет за традицията. И най- вече отговорност към вас самите, че и човечеството, даже. Дали и кога ще ги чуят и нашите зърно производители? То че е ясно, ясно е. Въпросът е кога най сетне ще застанат в бараж срещу „сюнгера“, на който бог знае защо още някои викат хляб…

 

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.