Мнения

но се питам не е ли написано прекалено интелигентно за да бъде обръщение към целия Български народ?

Споделям напълно написаното,но мисля ,че е написано с изказ който е далече и навярно трудно разбираем за болшинството от Българите! Иначе напълно споделям факта ,че България се управлява от случайни хора които сами не знаят посокота в която вървят,но това ме навежда на мисълта ,че Вие Господа Учени,Българската интелегенция сте длъжници на Народа!

По мое мнение начело на Държавата трябва да застане Българската интелигенция подкрепена от Българската общност на учените и професионалистите и изцяло да бъде подменена сегашната “политическа“ класа(каста) която отдавна е изгубила морал и е напълно безценностна!

Да бъде напълно прекратена дейността на десетките партии в по–голямата си част създадени единствено за да обслужват нечии частни ,а много често дори фамилни интереси и да се премине към нов модел на парламентаризъм(може би двуполюсен)!

Другия въпрос който си задавам е следния–до тук на думи добре,но нали все пак някой трябва да застане начело и да поведе хората в нужната посока? Кой ще го  направи? Вие ли?

Росен Димов Русенов

Бележка на редактора:

Че кой друг, ако не ние с Вас, може би заедно. Вие прочетохте ли някъде нашето мото, или ако предпочитате верую :.За чиста и справедлива република! И още – Всички, но не всеки. Вярвам че добре ни разбирате. Всичко за България, всичко на бъдещето на нашите наследници. Не толкова и само на панелки, или кой там каквото струпал от „прихватизации“, още по малко от далавери. А да вървим  с изправено чело сред други достойни европейски народи. С нищо не сме по долу.

Демокрацията не е само свободни избори,

макар без тях да не е възможна. Демокрацията е непрестанен диалог, диалог спор за ценностите и начините за тяхното осъществяване. И дебат за миналото, спор за историческата истина, загриженост за свободното търсене на тази истина.

Демокрацията е система от институции и процедури за свободно избиране на властта от мнозинството и за спазване всички права на малцинството. Това е политическа култура, основана на плурализъм и диалог, на различност и толерантност, това е осъзнаване на вроденото несъвършенство на политическия ред, на самоограничаването на свободите съгласно принципите на правовата държава и на конституцията.

Накрая, това е убеждение, че са необходими институции на гражданското общество, които позволяват на гражданите да се организират за участие в обществения живот. Така разбирам демократичната държава и отвореното общество.

Мариана Кръстева