жана дарк

Папа Франциск: Ако говоря за ислямско насилие, трябва да говоря и за католическо насилие

“Аз не обичам да говоря за ислямско насилие, защото, преглеждайки вестниците, всеки ден виждам насилия, дори в Италия: този убил годеницата си, онзи убил тъщата си, а друг… и това са кръстени католици, нали! Това са жестоки католици. Ако говоря за ислямско насилие, трябва да говоря и за католическо насилие. Не, не всички мюсюлмани са жестоки, не всички католици са жестоки. Това е като в гювеча – има всичко…”

В самолета на връщане от Световните дни на младежта в Краков, папа Франциск обясни пред журналисти възгледа си за атентатите, извършени в името на исляма. Пълният текст на отговорите му публикува “Фигаро”.

Автор: Гласове

Има насилници в тази религия… Едно нещо е вярно: мисля, че почти във всички религии има малка група фундаменталисти. Ние също ги имаме. Когато фундаментализмът идва да убие… но може да се убива и с езика, както казваше апостол Яков, това не съм го казал аз. Може също да се убива с нож, нали?

Мисля, че не е справедливо да се идентифицира исляма с насилието,

не е справедливо и не е вярно. Имах дълъг разговор с великия имам на университета “Ал Азхар” и знам какво мислят те. Те търсят мира, срещата. Нунцият в една африканска страна ми разказа, че в столицата, в която се намира, винаги има опашка от хора, за да преминат през свещената врата на юбилея на милосърдието.

Някои, католиците, стигат до изповедалнята, но мнозинството продължават, за да се помолят на олтара на Дева Мария. Това са мюсюлмани, които искат да отбележат юбилея. Това са братя! Когато пристигнах в Централноафриканската република, отидох да ги видя и имамът също се качи в папамобила. Можем добре да живеем заедно.

Има малки групи фундаменталисти. И аз се питам, това е въпрос: колко младежи оставихме ние, европейците, лишени от идеал, които нямат работа, посягат към наркотиците, алкохола. Те отиват там и се записват във фундаменталистки групи.

Да, можем да кажем, че така наречената ИДИЛ е Ислямска държава, която се представя като жестока. Когато представят личната си карта, те показват как убиват египтяните на либийските брегове, но това е малка фундаменталистка група, която се нарича ИДИЛ.

Но не може да се каже, не е вярно и не е справедливо, че ислямът е терористичен.

Тероризмът е навсякъде. Помислете за племенния тероризъм в някои африкански страни. Тероризмът е също… не знам дали мога да го кажа, защото е малко опасно, но тероризмът израства, когато няма друг избор. И в центъра на световната икономика е Богът на парите, а не човекът, мъжът и жената, ето това е първият тероризъм. Той прогони чудото на сътворението, мъжа и жената, и постави там парите. Това е фундаментален тероризъм срещу цялото човечество. Трябва да помислим за това”.

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментарите отразяват личното мнение на читателите и могат да не съвпадат с позицията на Редакцията.